pinΛεωφόρος Περικλέους 49, Χολαργός
phone-iconΤηλ: 2106544807

E: Πονάει η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;

Όχι...οι απλές περιπτώσεις εμφυτευμάτων έχουν ελάχιστη ενόχληση ή οίδημα μετά.Γενικώς όσο περισσότερο ατραυματική είναι η διαδικασία, τόσο λιγότερα και τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την επέμβαση.

E: Τα εμφυτεύματα διαρκούν μια ζωή;

Τα εμφυτεύματα έχουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας και μπαίνουν για να μείνουν. Όπως όμως και στα φυσικά δόντια ,μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, να δημιουργηθούν κάποια θέματα (περιεμφυτευματίτιδες, χαλάρωμα βίδας συγκράτησης, σπάσιμο κάποιας προσθετικής αποκατάστασης η και σπανιότατα του ίδιου του εμφυτεύματος).Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικός ο περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο..

E: Είναι η λεύκανση ασφαλής η καταστρέφει τα δόντια;

Η λεύκανση (όταν γίνεται υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου),είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία. Μικρή ευαισθησία στα δόντια και στα ούλα μπορεί να συμβεί σε κάποιους ασθενείς, αλλά είναι εντελώς παροδική και εξαφανίζεται πλήρως μόλις τελειώσει η θεραπεία.

E: Διαρκεί μόνιμα το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Όχι. Ανάλογα με τις διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες του ατόμου (κάπνισμα, κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κρασιού),χρειάζεται συντήρηση.

E: Χρειάζεται να αλλάξω τα παλιά μαύρα σφραγίσματα;

Όχι απαραίτητα. Πρέπει όμως να γίνεται ένας λεπτομερής εξαμηνιαίος  έλεγχος για τυχόν προβλήματα επανατερηδονισμού κάτω από τις παλιές εμφράξεις, καθώς και έλεγχος για πιθανή παρουσία ρωγμών (cracks) γύρω από τα σφραγίσματα αυτά, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά κατάγματα και τελικά απώλεια των δοντιών.

E: Είναι τα λευκά σφραγίσματα ποιό αδύνατα από τα παλιά μεταλλικά;

Όχι. Τα καινούργια υλικά έχουν εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, έχουν όμως και τα όριά τους. Για αυτόν τον λόγο ,σε επεκταμένες βλάβες ,προτιμούμε την χρήση έμμεσων αποκαταστάσεων όπως τα ένθετα ,επένθετα ή στεφάνες ολικής κάλυψης.

E: Ματώνουν τα ούλα μου. Είναι φυσιολογικό;

Όχι. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν. Η πιθανότερη αιτία είναι η ύπαρξη μικρής η μεγαλύτερης φλεγμονής (ουλίτιδα, περιδοντίτιδα).Πολύ σπάνια μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης νόσου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διαγνωστική επίσκεψη και θεραπεία από τον οδοντίατρο.

E: Έχω κακοσμία .Τι φταίει;

Το 90% των περιπτώσεων κακοσμίας οφείλεται σε αιτίες στη στοματική κοιλότητα.Ύπαρξη χαλασμένων δοντιών, περιοδοντικών νόσων, κακότεχνων προσθετικών αποκαταστάσεων, κακή στοματική υγιεινή ,είναι κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν στην δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Η αποκατάσταση κάθε πιθανού προβλήματος από τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με την άριστη υγιεινή (βούρτσισμα δοντιών και γλώσσας, οδοντικό νήμα η μεσοδόντια βουρτσάκια),βοηθούν στην εξάλειψη του προβλήματος αυτού.

E: Από ποιά ηλικία πρέπει τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο;

Μεταξύ 3-4 ετών καλό είναι να γίνεται η πρώτη προληπτική επίσκεψη  στον οδοντίατρο. Υπάρχουν εξειδικευμένοι συνάδελφοι (παιδοδοντίατροι),οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην πρόληψη, θεραπεία αλλά και ψυχολογία των τρυφερών αυτών ηλικιών. Οι πρώτες επισκέψεις στο οδοντιατρείο είναι αυτές που καθορίζουν την μελλοντική συμπεριφορά και την σχέση τους με τον οδοντίατρο στην ενήλικη ζωή.

E: Έχω κάνει απονεύρωση σε ένα δόντι αλλά εξακολουθεί να με ενοχλεί. Υπάρχει πρόβλημα;

Για κάποιες μέρες ή εβδομάδες μετά το πέρας της απονεύρωσης, μπορεί να υπάρχει ευαισθησία κυρίως στο δάγκωμα. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και λίγο λίγο περνά αυτόματα ή με την βοήθεια κάποιου αντιφλεγμονώδους. Σπάνια χρειάζεται η λήψη κάποιου αντιβιοτικού φαρμάκου. Εάν όμως η απονεύρωση είναι παλιά και ξαφνικά αρχίζει να πονάει, να πρήζεται ή να βγαίνει ένα μικρό σπυράκι με υγρό στο ούλο, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα και να χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

E: Έχω σάκχαρο ή οστεοπόρωση. Μπορώ να βάλω εμφυτεύματα;

Σε ασθενείς με ρυθμισμένο σάκχαρο μπορούμε να προχωρήσουμε άνετα σε αποκατάσταση με εμφυτεύματα.Σε ασθενείς με οστεοπόρωση πρέπει να ληφθεί υπόψη τι φάρμακα λαμβάνονται και με ποιό τρόπο. Τα σύγχρονα φάρμακα οστεοπόρωσης (διφωσφονικά π.χ.),μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν προβλήματα στην επούλωση ενός τραύματος στις γνάθους γι αυτό παίζει σημασία πότε έγινε η τελευταία δόση ,το είδος του φαρμάκου και η δοσολογία του. Σε κάθε περίπτωση πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στις γνάθους ,σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για οστεοπόρωση, καλό είναι να γίνεται μια συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

E: Τρίζω τα δόντια μου ,όταν κοιμάμαι και ξυπνώ με πόνο στο πρόσωπο και ενίοτε και πονοκεφάλους .Μπορώ να κάνω κάτι;

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) κατά την διάρκεια του ύπνου είναι μια όλο και συχνότερη κατάσταση μεταξύ του πληθυσμού και έχει να κάνει κυρίως με νευρολογικά θέματα (στρες π.χ ).Ο ασθενής ξυπνά κουρασμένος ,πιασμένος  στους μασητήρες και με ενοχλήσεις κάποιες φορές στις κροταφογναθικές αρθρώσεις.
Εκτός από τις ενοχλήσεις αυτές, ο βρουξισμός δημιουργεί αποτριβές στα δόντια ή στις προσθετικές αποκαταστάσεις. Η κατασκευή  νάρθηκα βρυγμού για τον ύπνο, είναι μία από τις θεραπευτικές λύσεις για να μειωθούν τα συμπτώματα αλλά και να προστατευθούν τα δόντια.

E: Θέλω να βελτιώσω το χαμόγελο μου. Οι όψεις ρητίνης ή πορσελάνης είναι καλύτερες;

Οι όψεις πορσελάνης έχουν καλύτερη αισθητική απόδοση που διαρκεί περισσότερο. Κοστίζουν όμως περισσότερο και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διορθώνεται δυσκολότερα από  ότι οι ρητίνης.

© 2017 Pantelis Vasileiou. All rights reserved